Streetwise

  
  
  
Een dag lang was ik op school.
Streetwise, georganiseerd door de ANWB.
om 8 uur begonnen de instructeurs hun materialen uit te pakken en klaar te zetten. Wij waren daar bij.
Bij groep 1 en 2 was de gymzaal in school heel geschikt. De instructie en de materialen waren erg goed. De leerkrachten heel enthousiast. Een weg op de grond, verkeerslichten, auto’s erbij. Alles om het oefenen met oversteken en het horen en herkennen van verkeersgeluiden.
Bij groep 3 en 4 was de sporthal een goede locatie. Hier moesten de kinderen eerst even naar toe wandelen. Een kleine auto liet de kinderen ervaren wat er gebeurt bij een noodstop en het wel of juist niet gebruiken van de autogordels. Maar ook goed kijken en zo veilig oversteken was een belangrijk onderdeel.
Groep 5 en 6 werd buiten op een stukje tijdelijk afgesloten stukje straat gedaan. Hiervoor heb ik bij de gemeente een vergunning geregeld en de gemeente zorgde ook voor het plaatsen en verwijderen van de borden. Hoe is je remweg… als je weet dat je moet stoppen, of juist als je onverwacht moet stoppen. Eerst oefenen met rennen en stoppen, dan oefenen in een heuse auto waarbij je zelf op de rem moest trappen op het moment dat iemand de vlag naar beneden zwaaide.
Groep 7 en 8 deden op het schoolplein allerlei ingewikkelde oefeningen op hun zelf meegebrachte fietsen. De fietsen kregen gelijk een controle. Het eerste rondje gewoon zoals ze gewend zijn te fietsen, het tweede met een zware rugzak op de rug (als een boekentas). Dan als aflsuiting een rondje op een elektrische step. Dat was natuurlijk heel erg leuk!
Een certificaat, een folder en een klein aandenken in de vorm van een rugtasje en een lineaal mochten mee terug naar huis. Net als alle spannende verhalen van alle avonturen.
De leerkrachten enthousiast, de leerlingen enthousiast en wij van de organisatie weten het zeker: over 2 jaar weer!
Groepsfoto’s kun je bekijken bij de site van streetwise, bij de datum en de school van vandaag.