Benieuwd

brandnetelthee.jpgNu Kees al 52 kilo is afgevallen beginnen nogal wat mensen ons te vragen hoe hij dat doet. Dit begrijp ik best. Vooral nu we beseffen hoeveel valkuilen we al tegen gekomen zijn het afgelopen jaar. Daarom wat aanwijzingen. Besef wel dat een “gezond leven” vaak een kompleet andere manier van leven betekent. Hier moet je wel achter staan! Ook moet natuurlijk je gezin volledig meewerken en achter een andere manier van eten staan.

Als eerste zijn we ons zeer bewust geworden van iets dat we allemaal eigenlijk al weten, ons voedsel zit stampvol met energie, energie die we eigenlijk niet nodig hebben. Je moet dus de lef hebben om in je hoofd die knip te maken en al dat energierijke voedsel te laten staan. Ook is het belangrijk om je energieverbruik te verhogen. Daarom wat aanwijzingen. Let wel! Je zult een schakelaar om moeten zetten om dit langdurig (je leven lang?) vol te kunnen houden.
* Ga sporten. Niet één keer per week, maar minsten om de dag, dus 3 dagen in de week. Hiermee verstook je niet alleen energie, maar belangrijker nog, breng je ook je rustverbranding op een hoger nivo.
* De keuze voor sporten: kies iets dat bij je past, dan hou je dat gemakkelijker je leven lang vol.
* De keuze voor eten. Leer de hoeveelheid energie die in eten zit te herkennen. Het devies hierbij is lezen. Één zak chips van 200 gram met een waarde van 520 Kcal/100 gram product betekent, als je die even leeg eet dat je ruim 1000 Kcal binnenkrijgt, de helft van de totale energiebehoefte voor 1 dag. Ook is (te) veel van ons eten zwaar gerafineerd. Het gevolg is dat onze spijsvertering het veel te gemakkelijk krijgt met als gevolg geen voldaan en vol gevoel. Kies voor volgranen producten als bruin of volkorenbrood en zilvervliesrijst.
Dit vergt ervaring en tijd. Heb je hier moeite mee, ga met die vraag gewoon langs bij een dietiste. Eet verantwoord, want alleen op de calorieën letten is niet genoeg. Zorg er voor  dat je van alle belangrijke ingrediënten alles binnen krijgt, dan hou je het veel gemakkelijker je leven lang vol. “Weinig eten” is gewoon verantwoord, maar van tekort krijg je last van je gezondheid of het jojo-effect.
* De keuze voor dagelijkse extra-tjes: Gewoon NIET doen dus. Elke dag weer. Wees daar consequent in, dat is duidelijker voor jezelf en ook voor je omgeving. Geen vervangende magere dingen dus. Zo zorg je er voor dat je voedingspatroon in balans blijft en je darmen gewoon begrijpen wanneer ze werk te doen hebben en wanneer niet.
* De keuze voor drinken: veel drinken geeft je al snel een verzadigd gevoel en helpt je lichaam al je afvalstoffen af te voeren. Te kort drinken kan leiden tot fikse hoofdpijn en problemen als verzuring van spieren.
* De keuze van afvallen is niet gemakkelijk, maar als je eenmaal het belachelijke van onze maatschappij en haar energieproductie hebt begrepen en een stukje lichter wordt voel je resultaat en dat motiveert weer om verder te gaan. 

Allereerst is dus sporten echt heel erg belangrijk. Op dit moment gaat Kees 3x in de week een half uur zwemmen. Op een aantal andere dagen fietst of cross-traint hij thuis een half uur. Bijna elke dag flink bewegen dus. Dit sporten heeft hij langzaam opgebouwd. De eerste weken was het elke dag 5 minuten. Zijn conditie kon toen niet zoveel aan.
Het eten heeft hij, na behoorlijk wat onderzoek op zijn wijze van leven afgestemd. Samen met een diëtiste heeft hij daarna de puntjes op de spreekwoordelijke I gezet. Denk hierbij aan zijn manier van werk: hij gaat er met de auto naar toe en zit erg veel. Maar dat hij ook sport bijna elke dag, dat half uur. Natuurlijk is niet alleen gekeken naar de energiebehoefte, maar ook naar wat zijn lichaam nodig heeft. Door de dag heen krijgt hij alles binnen dat hij nodig heeft om gezond te blijven en toch flink te kunnen afvallen.
Ontbijt:
1 knäkebrod met notenpasta. (deze pasta haal ik bij de natuurvoedingwinkel: hazelnotenpasta of amandelpasta) In deze pasta zitten vetten (linol- en linoleenzuur) die je lichaam gek genoeg nodig heeft om het vet dat je lichaam opgeslagen heeft, af te breken.
1 beker optimel drank (een zuur melkproduct in de ochtend zet je spijsvertering aan het werk.
Andere zure, suikervrije melkproducten en een andere manier van het eten van de juiste noten zijn natuurlijk ook goed.
Tussendoor:
1 boterham met beleg
2 stuks fruit (geen banaan)
Lunch:
3 boterhammen (brood gemaakt op basis van bertolli = boter met olijfolie) met beleg
1 beker magere melk
Tussendoor:
niks
Avondeten:
mager vlees (meestal kip omdat je daar zo lekker veel van kan maken, zie recepten)
rijst, mie (het liefst volkoren en (deels) ongeslepen versies) of aardappelen
heel veel groenten (niet te gaar gemaakt)
een keer geen vlees is natuurlijk ook goed en vergeet de vis niet.
gebruik bij bereiding alleen plantaardige oliën
1 beker magere melk
toetje: witte magere yoghurt met verse ananas, kiwi of papaya. (in deze fruitsoorten zit een enzym die de slechte vetten in met name vlees afbreekt voordat het schade in je lichaam kan doen)
Tussendoor:
Bij de koffie een volkorenkoekje of speculaasje
Drinken:
2 bekers brandnetelthee: zuivert
2 liter water
verder koffie of thee naar behoefte
Beleg voor brood is een keuze voor de magere producten. Intussen zijn er veel soorten 30+ kaas. Veel soorten magere vleesbeleg zoals kipfilet als dan niet met een smaakje, filet american, osseworst, rookvlees. Schrap voral de vette worstsoorten uit je leven.

Door de week neemt Kees trouw niets bij de koffie en op zijn werk weten ze dat hij geen traktaties mee eet. In het weekend kiezen we soms iets kleins bij de koffie of gewoon niks speciaals. In het weekend in de avond drinkt hij graag één glaasje pepsi max met een beetje chips. Dan ook weer de keuze voor de “betere” zoals Patato-heads of Lays-light of Nibit.

Natuurlijk dekt dit korte betoog niet alles. Belangrijkste is dat eten weer die plek in ons leven krijgt die het hoort te hebben, het innnemen van de noodzakelijke stoffen om te leven. Dit klinkt dramatischer dan het is hoor! Een gezellig etentje kan erg leuk zijn en dat moet het ook blijven. Veel meer dan 10 jaar geleden zijn gezonde producten gewoon in de supermarkt terug te vinden en ook een verantwoorde maaltijd van een hoog culinair nivo is eigenlijk geen probleem. Vooral in het begin kost het wat moeite en extra tijd. Dit in tegenstelling tot de algemeen heersende opvatting dat je niet zoveel met eten bezig moet zijn. Na verloop van tijd merk je dat het maken van de juiste keuzes een tweede natuur wordt en gezond eten een manier van leven.

Aan hen die hierdoor geïnspireerd zijn geraakt: gewoon doen!