Afscheid

282_hin2hu7vyyu
Afscheid, met een denderende klap dringt het ineens tot mij door: niet alleen Evaline neemt afscheid van de basisschool deze weken, ik neem afscheid van een heel tijdperk basisschool.
12 jaar lang was ik best een actieve hulp moeder op school. Ik maakte een lijstje van verschillende activiteiten waarbij ik geholpen heb, Kees en Evaline vulden het aan. Tim maakte tot slot het lijstje compleet door te zeggen: maar mama, je bent vergeten op te schrijven dat je ook uithuil moeder was. Pfff… dat raakte me tot diep in mijn ziel. Want wat heeft hij gelijk en wat waren dit veel, heel veel bijzondere momenten. Alle keren dat kinderen hun hart uit gestort hebben bij mij, hun verhalen gedeeld hebben, even op adem wisten te komen bij mij, samen konden we kijken naar hoe nu verder. Zo vaak, zo mooi, zo bijzonder. Ja ik denk dat dit de drive is geweest al die jaren: iets voor de kinderen kunnen betekenen, iets positiefs en moois aan ze mee mogen geven. Ze weer een stapje op weg kunnen helpen. Oh, oh, oh, wat ga ik dit missen. Wat ga ik in een groot gat vallen. Een gat wat vast weer gevuld gaat worden met andere mooie dingen, maar voor nu, doet het afscheid pijn.
12 jaar lang controleerde ik samen met andere moeders elke 6 weken de luizen. Ik heb er veel gevonden, de laatste jaren was er zelfs een toename.
Ik reed met de auto groepjes kinderen naar een activiteit elders.
Ik reed op de fiets mee met de klas naar een activiteit elders.
Ik was gastvrouw voor de schoolfotograaf en hielp de hele dag school en fotograaf.
Als voorlees en duo lees moeder bij groep 3 en 4 en 5 was ik er elke week.
Een jaar lang was ik overblijfmoeder, dat was niet helemaal mijn ding.
De school t-shirts heb ik regelmatig gewassen.
Bij groep 4 hielp ik bij het circuit: 4 onderdelen die de kinderen op een middag deden, ik zat dan bij een van de onderdelen.
Bij het aankleden van school in een bepaalt thema hielp ik met het beschilderen van de ramen.
Dat vond ik erg leuk, jammer dat het op deze school niet mocht.
Bij groep 5, 6 en 7 hielp ik bij de computers. Daar deden de kids hun opdrachten en ik was de vraagbaak wanneer nodig. Gaaf.
Als knutselmoeder heb ik heel wat creatieve activiteiten ondersteund en daar vond ik het leukste wanneer kinderen zichzelf wisten te overtreffen. Dat het na proberen en oefenen toch lukte. Zo gaaf om hun verwondering en blijdschap te zien over het eindresultaat. Of het nou tekenen, knippen, plakken, papier-maché of iets anders was.
Bij de grote schoonmaak aan het eind van het schooljaar hielp ik ook mee.
Vier jaar hielp ik bij het schminken van de kinderen bij de musical. Geweldig om te doen.
Bij de spelletjesmiddagen op school was ik er altijd en hoe leuk was het als er dan weer een groepje mij vroeg om mee te doen!
Het groeide vanzelf, ik werd de klassenmoeder van de groep van Tim. Mooi om te doen, de groep begeleiden, contact met alle ouders, allerlei organiseren samen met de ouders voor deze groep: ik deed het met zoveel plezier.
Plantjes die verzorging nodig hadden in de grote vakantie? Natuurlijk konden die bij ons in huis!
De kleutergroepen gaven eind van het schooljaar speelgoed mee naar huis om schoon te maken… dat hebben we altijd graag gedaan. En dan thuis nog even ermee spelen voor het terug naar school ging!
In groep 6 werd er in een blok van 6 weken breiles gegeven, hier nam ik toentertijd Evaline bij mee. Warme en plezierige herinneringen zijn dat! Wat maakten ze allemaal iets moois.
Een dagje uit van school: ik ging mee en begeleidde met enthousiasme een groepje.
Het schoolkamp van groep 8 van beide kids: hier was ik ook aan het helpen, bij het eten en andere activiteiten.
Verschillende leuke activiteiten waar ik mee bezig was: het verzorgen van kikkerdril bij de juf in de klas, hulp bij de sportdag, bij carnaval, een afscheid van en juf of stagiair, het eindfeest, een fancyfair, de beiaardavonden en tot slot de actie schoenmaatjes waarbij ik met een auto vol schoenendozen naar het inzamelpunt ben gereden!
Als laatste verkeersmoeder. Ik deed het met hart en ziel, het was zo’n beetje mijn kindje geworden. Voorzitter van de werkgroep, lid van VVN, hulp bij fietsvaardig en het fietsverkeersexamen, de dode hoek lessen, de verkeersweek voor alle groepen, skate-away, lightwise en de fietsverlichtingcontroles. Contact met gemeente, politie en de provincie. Een geweldige periode.
Een indrukwekkende lange lijst. Dit deed ik, 12 jaar. Hier ging veel enthousiasme en energie naar toe. Wat heb ik er veel voor terug gekregen. Nu is het afgelopen, klaar, over en uit, voorbij. Heel veel mooie, lieve, warme herinneringen zitten in mijn rugzakje en blijven voor altijd bij mij.