3e poging, het gaat beter…

Vandaag ondanks drukke bezigheden toch nog even tijd gevonden om te kijken of hij wil. Marlies heeft daar een filmpje van gemaakt. De beelden zeggen genoeg denk ik.

Komende week ga ik me verder verdiepen in de werking en het instellen van alle sensoren en de zender, want de KCXCopter is wel erg stick-gevoelig. Ook ga ik nadenken over een sterker landingsgestel, met wellicht wat vering er in.

De eerste hopjes

Propellers gemonteerd, helemaal in de startblokken voor de eerste vlucht. En toen de deceptie…

Er zit dus nog iets mis! Even de boel opzij gezet want de achterbuurman kwam langs en we hebben de rest van de dag samen maar even twee bomen en nog veel meer plansoen verwijderd. Intussen wel een berichtje op modelbouwforum gezet. Daar werd de opmerking gemaakt dat de motoren nog wel eens niet goed aangesloten konden zitten. en ja hoor. Ik heb eerst de regelaars (esc’s) opnieuw gecalibreerd en daarna de draadjes voor de aansturing een kwart slag gedraaid op het bord. Doordat de FFImu een andere voorkant heeft dan de WMP moest ik de aansluitingen 90 graden draaien. Deze aansluitingen heb ik nu maar even duidelijk gemerkt.

Nadat we vandaag eerst alle rotzooi uit de tuin afgevoerd hebben heb ik toch nog maar eens getest. Ik durf vanwege het zwembad niet hoog te gaan, dus heb ik veel last van het grondeffect. Dit is waarschijnlijk de reden dat hij nog drift en er zal nog wel iets getrimd moeten worden, maar….. de stabiliteit is er (eindelijk).

Ik heb LED-strips binnen gekregen, waarmee ik aan het uiteinde van de armen de voor en achterkant markeer. Wel zo makkelijk voor het besturen.

Jussi’s FreeFlight Imu

Een paar artikelen terug heb ik hem al aangekondigd: het sensorbord voor de KCXCopter was onderweg uit Denemarken. Deze is dinsdag aangekomen. Vandaag heb ik het bordje op de basis geplakt met 2 lagen gyrofoam. Dit gebruik je om trillingen te dempen.

   

Natuurlijk moet er iets mis gaan. Toen ik de eerste keer het bord uitlas met de computer kreeg is allemaal waarden van 0. Dit is niet goed. Het bleek dat ik twee aansluitingen op de Arduino vergeten was te solderen. En dit waren de datalijnen (SDA en SCL). Geen wonder dat ik geen waarden kreeg. Met hulp van het RC-groups forum werd ik snel op het juiste pad gezet en het probleem was dan ook snel opgelost. Het lijkt er op dat de sensoren goed hun werk doen en de interactie met de motoren ook goed is. Morgen de propellers monteren en buiten testen.

Heavy Metal

Tim heeft vorig jaar voor zijn verjaardag een tank gekregen. mooi ding, maar er ontstond één probleem: de rupsen liepen steeds vaker van de wielen. Deze rupsen en wielen zijn van plastic en kunnen slecht tegen rijden door bijvoorbeeld gras. We besloten er dan ook metalen rupsen, aandrijfwielen en idlers onder te zetten. Erg mooi, maar het probleem , hoewel in mindere mate) bleef. Nu blijken de idlers (achterwielen) gelagerd middels een koperen busje en dit systeem heeft te veel speling met scheefstand van de idler tot gevolg. Op zoek naar een oplossing dus. In de wielen blijkt een bus te zitten waar na iets ruimen precies een lager van 10 mm in past. Dit heb ik dan ook gedaan.

   

Na dat ik het geheel bevestigd heb eerst een proefrit door het te hoge gras. Probleem opgelost. Natuurlijk blijft het een plastieke tank, maar de rij-eigenschappen zijn zichtbaar verbeterd!