Arduino

De besturing van de 4-copter wordt straks gedaan door een bord met daarop een microprocessor. Deze bordjes zijn als open-source ontwikkeld door een universiteit in Italie en heten Arduino. Deze prototyping bordjes zijn voor tal van toepassingen te gebruiken. Ze hebben een serie digitale in- en outputpoorten. Een paar van deze poorten zijn aan te sturen als Pulsbreedtesturing (PMW). Ook kent dit bord een I2C (2 draads seriele communicatie) poort.

Programmeren doe je aan de hand van een op C gelijkende taal. Omdat dit open source is is er op internet een grote gemeenschap te vinden met allerhande toepassingen en projecten. Google maar eens op “Arduino” of kijk op http://www.arduino.cc.

De KCXcopter wordt aangestuurd met software van AlexinParis. Dit is de forumnaam op Rcgroups van iemand die software voor de Arduino heeft ontwikkeld om meerrotorcopters aan te sturen met sensors uit de Wii Motion plus en de Nunchuck (ja, van die spelcomputers). Inmiddels is de software ook geschikt voor andere sensoren. Kijk op de site van MultiWii voor meer info.

De sensoren meten de helling, versnelling, richting, hoogte van de quads en sturen aan de hand van deze gegeven de 4 roters aan. Hierin mix je het signaal van je zender, zodat je ook nog ergens heen kunt vliegen.

De Arduino kent veel verschijningsvormen. Ik heb er inmiddels twee. Eentje waar ik experimentjes mee doe (en waar je ook bij kunt met wat dikkere vingers) en eentje die verwerkt wordt in de electronica van de Quad. De bordjes die je hierinder ziet zijn qua functionaliteit exact gelijk! (en 3 maal raden welke in de quad verdwijnt)