Categorie archief: huishoud

Huishoud

 
Vanmorgen heb ik dit tafeltje goed schoon gemaakt.
Ik gebruikte een schuursponsje en heet water met azijn en zout.
Daarna heb ik het goed afgespoeld met schoon water.
Laatst kreeg ik deze schoonmaakt-tip van iemand en ik dacht: laat ik het ook eens zelf proberen.
Wat een mooi effect hè?

Huishoud

handschoen

Wil je in de waterkoker minder kalkaanslag op het verwarmingselement? Stop er een knikker in. Door het koken wat het water botst de knikker tegen het element en voorkomt de kalkaanslag!
Wil je meer lucht in je dekbed na het wassen? Doe in de trommel een tennisbal erbij. Deze ‘slaat’ de lucht terug in het dekbed.
Is de kluit van je plant een beetje uitgedroogd? Zet deze dan in een flinke bak met water. Laat de kluit zichzelf vol drinken en dat gaat nog gemakkelijker met één drupje afwasmiddel in het water.

Huishoud

handschoen
Vandaag een stukje over Luxaflex.
Houten of plastic. Verticaal of horizontaal.
Zij vangen veel stof en laten deze niet gemakkelijk los.
Neem in de “werk”hand een vochtige washand. Neem in de andere hand een droge washand. Eerst een stukje met de vochtige washand afnemen. Dit spoor tegelijk volgen met de droge washand. Zo geeft het geen geklieder, droogt het niet vlekkerig op en als resultaat schone en glimmende lamellen.

Huishoud

handschoen
De vitrage wassen.
De vitrage haal ik van de rail af. Zitten er haakjes aan, dan vouw ik die bij elkaar naar binnen. Daaroverheen doe ik een oude sok of pantykous. Dan zitten alle haakjes strak bij elkaar gebonden.
De vitrage in de wasmachine op het wol-wasprogramma en centrifugeren op de laagste stand.
Zodra de wasmachine klaar is gaan ze (nog wat vochtig) weer terug aan de rail. Als er een loodkoord onderin zit trek ik die netjes recht. De vitrage over de hele rail verspreiden om te drogen.

Huishoud

handschoen
De kandelaars van kaarsen schoon maken: eerst in flink heet water leggen. Dan wordt het kaarsvet zachter. Dan met de botte kant van een aardappelschilmesje de restjes kaarsvet er af schrapen.
Als de kandelaar van glas is maak ik ze daarna schoon in een sopje met glansspoelmiddel. Zijn ze van aardewerk dan een sopje van afwasmiddel. Zilveren of die van koper worden natuurlijk naderhand gepoetst!

Huishoud

handschoen
In de loop van al het werken als huishoudelijke hulp bij de thuiszorg heb ik allerlei truukjes geleerd. Soms van de klanten zelf, soms door samen iets uit te proberen. In deze nieuwe rubriek ga ik ze allemaal met jullie delen! Heb je zelf nog leuke aanvullingen, mail ze gerust!
Vandaag de ramen zemen.
Nodig:
* spons of stokje met harig doekje eraan
* trekker
* zeem
* schone theedoek
* emmer
* afwasmiddel én glansspoelmiddel voor de afwasmachine.
Doen:
* de emmer vullen met heet water
* daarna een klein scheutje glansspoelmiddel erin en een paar druppels afwasmiddel. Net zo weinig dat het water niet gaat schuimen.
* met de spons het raam flink nat maken en alle vettige/vieze plekjes extra poetsen
* met de trekker schoon trekken, aan het eind van iedere “baan” haal ik de trekker even over de spons zodat de trekker niet te nat blijft
* de zeem, natgemaakt en goed uitgeknepen, haal ik daarna over het houtwerk
* de lastige hoekjes en onverwachte strepen poets ik weg met de theedoek