Muziek over ons netwerk deel 2: basisinstallatie

RaspbianDe Raspberry Pi moet je zelf voorzien van een besturingssysteem. Deze is in verschillende smaken op het net te vinden. De distributies die op de site van de maker van het apparaat te vinden zijn werken het best. Je kunt kiezen voor de NOOBS installatie, waarbij bijna alles vanzelf gaat, maar die weinig ruimte overlaat op een 4GB kaartje of een image van Raspbian zelf, die je naar een kaart schrijft. Ik gebruik de laatste en kleed die vervolgens uit.

Installatie Raspbian op een SD kaart.

1) Download en installeer de SD-kaart formatter. Deze is hier te vinden.

sdkaartformatoptiesFormatteer de kaart met de optie “FORMAT SIZE ADJUSMENT”aan. Dit zorgt er voor dat alle ruimte op je SD kaart gebruikt wordt.  Dit is vooral handig als je de kaart al eerder gebruikt hebt en er verschillende partities op staan

 

2) Download de Windows Diskimager. Hiermee kun je de Rasbian image op de kaart zetten. Deze tool is hier te vinden.

3) Download de laatste Raspbian image en pak deze uit. Je houd nu een bestand over met de naam 20xx-xx-xx-wheezy-raspbian.img.

windiskimager4) Start de win32diskimager en schrijf het uitgepakte schijfimage naar de SD-kaart.

Als dit klaar is, is het tijd om je Pi op te starten. Stop de SD-kaart in je Pi, sluit een toetsenbord en een beeldscherm aan en sluit de voeding aan.

Als alles goed is gegaan start de Pi in het scherm waar je een aantal zaken kunt instellen.

raspiconfig1Achtereenvolgens stellen we de volgende zaken in:

  1. Expand Filesystem (gebruik alle ruimte op de kaart)
  2. Onder 4 Internationalisation options voegen we NL-locales (nl_NL.UTF-8) toe, stellen de tijdzone in op Amsterdam en het toetsenbordindeling in op standaard 105, Engels – US (eventueel met de euro op 5).
  3. Onder Advanced options schakelen we de SSH-server in. Kunnen we later vanaf een andere PC de Pi benaderen en hoeven we geen scherm en toetsenbord meer aangesloten te laten. Hier kunnen we ook een Hostname kiezen. Zeker handig als je meer dan 1 Pi in het netwerk hebt!

Sluit dit nu af en start de Pi opnieuw op (hier vraagt hij ook om).

Installatie Wifi dongle

ebay-wifiIk heb uit China een aantal Wifi dongles besteld, die perfect werken op de PI. Deze kosten nog geen 4 euro per stuk! Je moet even geduld hebben, maar na een paar weken worden deze gratis thuisbezorgd.

Als ik deze in prik wordt deze automatisch herkend. Je hoeft alleen nog de instellingen te doen voor de verbinding naar je router. Hiervoor moet je /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf aanpassen.

Doe dit met het volgende commando:

pi@KCRpi4 ~ $ sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Hierin moet het volgende staan

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev 
update_config=1 

network={ 
  ssid="naam_van_je_netwerk"
   psk="wachtwoord_van_je_netwerk"
   proto=RSN
   key_mgmt=WPA-PSK
   pairwise=CCMP TKIP
   group=CCMP TKIP
} 

iwifconfigAls je nu opnieuw opstart, dan moet als alles goed gaat, je Pi verbinden met je draadloos netwerk.

Check dit met iwconfig en ifconfig. Uit de laatste haal je ook het IP-adres van je Pi.

 

Je kunt nu de Pi benaderen met Putty en bestanden uitwisselen met WinSCP.

In het volgende artikel kleed ik de installatie uit, installeer een nieuwe kernel (om later gebruik te kunnen maken van een klein TFT schermpje via de GPIO pennen van de Pi) en installeer je de Squeezebox client software.