Muziek over ons netwerk deel 1: de Raspberry Pi

De komende tijd schrijf ik een serie artikelen over de bouw van een netwerk muziek speler. Om te delen en voor eigen naslag. De meeste tijd is namelijk gaan zitten in het uitvogelen, opzoeken, combineren en uitwerken van informatie en deze informatie wil ik hier gestructureerd terug kunnen vinden.

Een aantal jaren geleden heb ik onze hele muziekcollectie gedigitaliseerd. Deze muziek is op verschillende manieren af te spelen, maar je hebt daar altijd een computer voor nodig. Een computer om muziek op een MP3 speler te zetten, om in huis muziek af te spelen. Ik wil deze collectie beter ontsluiten en het makkelijker maken om het af te spelen.

Deze systemen zijn gewoon te koop. Sonos en Logitech UE (voorheen Squeezebox) zijn voorbeelden. Deze systemen zijn echter erg duur en het is toch leuker om het zelf te maken.

rpi-model-aErgens begin dit jaar heb ik mijn eerste Raspberry Pi besteld. Dit computertje ter grootte van een forse bankkaart bevat hardware die je ook in smartphones terug vindt. De processor is een ARM standaard geklokt op 700 Mhz. Als opslag gebruikt hij een SD-kaart en output kan via USB of aansluitingen die direct op de processor aangesloten zijn (GPIO). Het beeld wordt verzorgd door een HDMI of component aansluiting en geluid door een (crappy) lijn/hooftelefoon output (of digitaal via de HDMI-aansluiting). Grote voordeel van deze computer is dat de goedkoop zijn! Er bestaan 2 versies: Model A kost circa 25 euro en Model B circa €35. Verschil is dat model B over een netwerkaansluiting, over twee in plaats van één USB aansluiting beschikt en 512 MB in plaats van 256 MB geheugen heeft.

Deze eerste Pi gebruik ik als mediaspeler voor mijn TV boven. Hier draait XBMC op en het ding speelt gewoon Full-HD content zonder enige problemen. Het moet dus niet zo moeilijk zijn om hiermee ook muziek te spelen over het netwerk. En inderdaad, dit is een fluitje van een cent!

Snel heb ik een tweede Pi besteld en Squeezelite geïnstalleerd. Het systeem van Logitech blijkt open te zijn en voor de Raspberry Pi zijn een aantal clients beschikbaar. Een goed voorbeeld op internet is snel gevonden.

Klaar zou je zeggen. Nou, niet helemaal….. Wat wil ik:

  • fatsoenlijk geluid (de ingebouwde geluidsaansluiting blijkt behoorlijk crappy te zijn
  • een versterker
  • een aan-uit schakeling voor versterker en Pi
  • een schermpje voor besturing en informatie (Wat speelt er)
  • besturing op de machine zelf
  • een mooie kast
  • …..

Hier alvast een foto van het (bijna) eindproduct van de eerste speler. Ik ben inmiddels al begonnen met een tweede. Deze eerste speelt inmiddels al een paar weken zijn deuntjes beneden in de huiskamer, al werkt de besturing op de speler zelf nog niet, maar hij is heel goed aan te sturen door een app op de telefoon (IOS, Android en Windows Phone) en via een computer. De komende tijd ga ik in detail op alle onderdelen…..

squeezebox1