Muziek over ons netwerk deel 6: Schakel de versterker

In het vorige artikel zit al een stukje code om de versterker aan en uit te schakelen. De voeding voor de speler is 12 volt. Deze wordt omgezet naar 5 volt voor de Pi zelf. De versterker heeft 12 volt nodig. Ik wil niet dat de versterker altijd aan staat. Deze moet dus door de pi geschakeld worden daar ik de speler aan zet door de Pi aan te zetten.

Dit doe ik met één van de GPIO pennen (fysieke pen 12). Deze schakelt via een opto-coupler (PC817), waar ik er toevallig nog een stel van heb liggen een P-channel Mosfet (IRF9530) aan. Een P-channel omdat ik aan de hoge kant (voor de versterker) wil schakelen. De 0 schakelen heeft geen zin omdat de 0 dan via de verbinding tussen de versterker en de Pi gaat lopen en dit wil je niet. Je krijgt vreemde 0-loops en de versterker gaat eenvoudigweg niet uit.

Hieronder het schema en een foto van de schakeling zelf, stelt niet veel voor, maar werkt wel!

Schema versterkerschakelaarVersterkerschakelaar

 

 

 

De code zit al in het script dat de aan-uit schakelaar in de gaten houd.

Testen kan eenvoudig door het volgende commando te gebruiken

pi@KCRpi4 ~ $ sudo gpio -g write 18 1

om de versterker aan te zettten en

pi@KCRpi4 ~ $ sudo gpio -g write 18 0

om de versterker uit te zetten.

Kijk voor meer informatie over werken met de GPIO pennen op de http://wiringpi.com/

Muziek over ons netwerk deel 5: De Pi aan en uit zetten….

De Raspberry Pi heeft geen knop om hem netjes aan en uit te zetten zoals een normale computer heeft. Aan zetten doe je eenvoudig door de voeding (micro-usb) aan te sluiten. Wil je de Pi uit zetten, dan moet je in de software aangeven dat je hem wilt stoppen (sudo halt) om vervolgens de voeding te ontkoppelen. Dit is voor een headless toepassing zeer onhandig, terwijl het eenvoudig loskoppelen van de voeding een grote kans geeft op een defecte SD-kaart. Continue reading