Arduino en temperatuur

Na het met succes uitlezen van de temperatuursensoren door de computer was het hoog tijd voor mijn arduino. Voor de arduino is een bibliotheek beschikbaar die de sensoren aan kan spreken. Deze heb ik gecombineerd met een LCD-schermpje en je hebt een stand-alone temperatuurmeter. Draadjes prikken, programmaatje schrijven en uitlezen maar. (De USB-kabel is slechts voor de stroomvoorziening)

 

Temperatuurmeters aan het werk

Inmiddels heb ik 2 sets van 2 sensoren klaar. Deze zijn nu ook een week lang getest en werken zonder enig probleem. Op de testmachine heb ik RRD software geinstalleerd die de data van de sensoren uitleest en opslaat in een database. Van deze gegevens maakt hij dan vervolgens een grafiek die in een webpagina weergegeven kan worden.

De uitvoer ziet er dan zo uit:

Nog wat foto’s van het definitieve ontwerp

   

De locatie van de sensoren

   

Eén draad

Een vriend van me vroeg mij of er een manier is om continu de temperatuur van zijn servers te meten. Ik ben toen gaan zoeken en kwam op de techniek 1-wire. Dit zijn sensoren die je parallel in een netwerk kunt koppelen en via een interface uit kunt lezen met een computer. De interface is niet meer dan een aantal diodes en weerstand. De sensoren, de 18B20, blijken te koop te zijn voor 2,50 euro. Kortom, met een beetje knutselwerk ben ik voor rond de 15 euro klaar voor een interface met 2 sensoren, die dan ook nog eens netjes verpakt zitten in een een doosje met 2,5mm jack aansluitingen voor de sensoren.

   

De sensoren hebben een eigen, uniek adres. Je kunt dus veel sensoren koppelen en zo een netwerk aan metingen doen. Op de tweede foto hangt trouwens sensor 0 voor de uitmonding van mijn airco en de andere voor mijn beeldscherm.

Omdat deze sensoren onder Linux moeten draaien heb ik even een Ubuntu-systeempje opgezet op een PC die ik nog over had.

Hier vind je overigens meer informatie over dit systeem.