Markthal

Vandaag met Marlies een dagje Rotterdam – Markthal gedaan. Indrukwekkend gebouw… Ook een bezoekje gebracht aan de kubuswoningen..

Muziek over ons netwerk deel 8: Schermpje

Tft SchermpjeIn een van de eerste blogs uit deze serie hebben we al een kernel geïnstalleerd dat het gebruik van kleine TFT schermpjes ondersteunt via de GPIO pennen.

Het schermpje dat ik gebruik is een 2,2″ TFT schermpje dat voor rond 5 euro te verkrijgen is op Ebay. Deze schermpjes worden aangestuurd via de SPI-bus van de PI.

Aansluiten

pinsHet schermpje sluit je met 9 draadjes aan op je Pi. Hiernaast het aansluitschema dat ik gehanteerd heb.

De nummer verwijzen naar de fysieke locatie van de pennen op P1 van de Raspberry Pi.

Het schermpje werkt zowel op 5V als 3,3V. Dus VCC kan eventueel ook op pen 1 aangesloten worden.

Installatie

Voordat we nu het schermpje kunnen aansturen moeten we op de Pi wel het gebruik van de SPI bus activeren. Dit doen we door in /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf de spi-driver te verwijderen.

sudo nano /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf

Zet nu een hekje (#) voor de juiste regel:

#blacklist spi-bcm2708
blacklist i2c-bcm2708

sla dit op met ctrl-x - j - enter

Start nu je pi opnieuw op. Nu activeren we het schermpje met:

fbtft_device name=tm022hdh26 gpios=reset:23,led:24,dc:25 rotate=270

Uiteraard is de tm022hdh26 specifiek voor het schermpje dat ik gebruik! Veel informatie over verschillende schermpjes is te vinden op de pagina’s van de ontwikkelaar van de scherm-modules.

Als het goed is zie je dat het backlight van je schermpje nu werkt.

Als X nog geinstalleerd is kun je dit nu op het schermpje starten met:

FRAMEBUFFER=/dev/fb1 startx

Of je console starten:

con2fbmap 1 1

Als dit werkt maken we het definitief. Voeg hiervoor 2 regels toe aan /etc/modules

sudo nano /etc/modules

voeg toe:

fbtft dma
fbtft_device name=tm022hdh26 gpios=reset:23,led:24,dc:25 rotate=270

De volgende keer dat je nu de pi opstart gaat automatisch het schermpje aan. Het laat nog niets zien verder. Ik vertel in een volgende blog hoe je dit doet.

Muziek over ons netwerk deel 6: Schakel de versterker

In het vorige artikel zit al een stukje code om de versterker aan en uit te schakelen. De voeding voor de speler is 12 volt. Deze wordt omgezet naar 5 volt voor de Pi zelf. De versterker heeft 12 volt nodig. Ik wil niet dat de versterker altijd aan staat. Deze moet dus door de pi geschakeld worden daar ik de speler aan zet door de Pi aan te zetten.

Dit doe ik met één van de GPIO pennen (fysieke pen 12). Deze schakelt via een opto-coupler (PC817), waar ik er toevallig nog een stel van heb liggen een P-channel Mosfet (IRF9530) aan. Een P-channel omdat ik aan de hoge kant (voor de versterker) wil schakelen. De 0 schakelen heeft geen zin omdat de 0 dan via de verbinding tussen de versterker en de Pi gaat lopen en dit wil je niet. Je krijgt vreemde 0-loops en de versterker gaat eenvoudigweg niet uit.

Hieronder het schema en een foto van de schakeling zelf, stelt niet veel voor, maar werkt wel!

Schema versterkerschakelaarVersterkerschakelaar

 

 

 

De code zit al in het script dat de aan-uit schakelaar in de gaten houd.

Testen kan eenvoudig door het volgende commando te gebruiken

pi@KCRpi4 ~ $ sudo gpio -g write 18 1

om de versterker aan te zettten en

pi@KCRpi4 ~ $ sudo gpio -g write 18 0

om de versterker uit te zetten.

Kijk voor meer informatie over werken met de GPIO pennen op de http://wiringpi.com/

Tank

Marlies gebruikt op haar blog regelmatig slideshows van Slide.com. Deze site stopt er nu mee en ze zocht een alternatief. In deze post daarom even een test met een slideshow vanaf picasa webalbums…

Arduino en temperatuur

Na het met succes uitlezen van de temperatuursensoren door de computer was het hoog tijd voor mijn arduino. Voor de arduino is een bibliotheek beschikbaar die de sensoren aan kan spreken. Deze heb ik gecombineerd met een LCD-schermpje en je hebt een stand-alone temperatuurmeter. Draadjes prikken, programmaatje schrijven en uitlezen maar. (De USB-kabel is slechts voor de stroomvoorziening)

 

3e poging, het gaat beter…

Vandaag ondanks drukke bezigheden toch nog even tijd gevonden om te kijken of hij wil. Marlies heeft daar een filmpje van gemaakt. De beelden zeggen genoeg denk ik.

Komende week ga ik me verder verdiepen in de werking en het instellen van alle sensoren en de zender, want de KCXCopter is wel erg stick-gevoelig. Ook ga ik nadenken over een sterker landingsgestel, met wellicht wat vering er in.