Markthal

Vandaag met Marlies een dagje Rotterdam – Markthal gedaan. Indrukwekkend gebouw… Ook een bezoekje gebracht aan de kubuswoningen..

Muziek over ons netwerk deel 8: Schermpje

Tft SchermpjeIn een van de eerste blogs uit deze serie hebben we al een kernel geïnstalleerd dat het gebruik van kleine TFT schermpjes ondersteunt via de GPIO pennen.

Het schermpje dat ik gebruik is een 2,2″ TFT schermpje dat voor rond 5 euro te verkrijgen is op Ebay. Deze schermpjes worden aangestuurd via de SPI-bus van de PI.

Aansluiten

pinsHet schermpje sluit je met 9 draadjes aan op je Pi. Hiernaast het aansluitschema dat ik gehanteerd heb.

De nummer verwijzen naar de fysieke locatie van de pennen op P1 van de Raspberry Pi.

Het schermpje werkt zowel op 5V als 3,3V. Dus VCC kan eventueel ook op pen 1 aangesloten worden.

Installatie

Voordat we nu het schermpje kunnen aansturen moeten we op de Pi wel het gebruik van de SPI bus activeren. Dit doen we door in /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf de spi-driver te verwijderen.

sudo nano /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf

Zet nu een hekje (#) voor de juiste regel:

#blacklist spi-bcm2708
blacklist i2c-bcm2708

sla dit op met ctrl-x - j - enter

Start nu je pi opnieuw op. Nu activeren we het schermpje met:

fbtft_device name=tm022hdh26 gpios=reset:23,led:24,dc:25 rotate=270

Uiteraard is de tm022hdh26 specifiek voor het schermpje dat ik gebruik! Veel informatie over verschillende schermpjes is te vinden op de pagina’s van de ontwikkelaar van de scherm-modules.

Als het goed is zie je dat het backlight van je schermpje nu werkt.

Als X nog geinstalleerd is kun je dit nu op het schermpje starten met:

FRAMEBUFFER=/dev/fb1 startx

Of je console starten:

con2fbmap 1 1

Als dit werkt maken we het definitief. Voeg hiervoor 2 regels toe aan /etc/modules

sudo nano /etc/modules

voeg toe:

fbtft dma
fbtft_device name=tm022hdh26 gpios=reset:23,led:24,dc:25 rotate=270

De volgende keer dat je nu de pi opstart gaat automatisch het schermpje aan. Het laat nog niets zien verder. Ik vertel in een volgende blog hoe je dit doet.

Muziek over ons netwerk deel 6: Schakel de versterker

In het vorige artikel zit al een stukje code om de versterker aan en uit te schakelen. De voeding voor de speler is 12 volt. Deze wordt omgezet naar 5 volt voor de Pi zelf. De versterker heeft 12 volt nodig. Ik wil niet dat de versterker altijd aan staat. Deze moet dus door de pi geschakeld worden daar ik de speler aan zet door de Pi aan te zetten.

Dit doe ik met één van de GPIO pennen (fysieke pen 12). Deze schakelt via een opto-coupler (PC817), waar ik er toevallig nog een stel van heb liggen een P-channel Mosfet (IRF9530) aan. Een P-channel omdat ik aan de hoge kant (voor de versterker) wil schakelen. De 0 schakelen heeft geen zin omdat de 0 dan via de verbinding tussen de versterker en de Pi gaat lopen en dit wil je niet. Je krijgt vreemde 0-loops en de versterker gaat eenvoudigweg niet uit.

Hieronder het schema en een foto van de schakeling zelf, stelt niet veel voor, maar werkt wel!

Schema versterkerschakelaarVersterkerschakelaar

 

 

 

De code zit al in het script dat de aan-uit schakelaar in de gaten houd.

Testen kan eenvoudig door het volgende commando te gebruiken

pi@KCRpi4 ~ $ sudo gpio -g write 18 1

om de versterker aan te zettten en

pi@KCRpi4 ~ $ sudo gpio -g write 18 0

om de versterker uit te zetten.

Kijk voor meer informatie over werken met de GPIO pennen op de http://wiringpi.com/

Muziek over ons netwerk deel 5: De Pi aan en uit zetten….

De Raspberry Pi heeft geen knop om hem netjes aan en uit te zetten zoals een normale computer heeft. Aan zetten doe je eenvoudig door de voeding (micro-usb) aan te sluiten. Wil je de Pi uit zetten, dan moet je in de software aangeven dat je hem wilt stoppen (sudo halt) om vervolgens de voeding te ontkoppelen. Dit is voor een headless toepassing zeer onhandig, terwijl het eenvoudig loskoppelen van de voeding een grote kans geeft op een defecte SD-kaart. Continue reading  

Muziek over ons netwerk deel 4: een nieuwe kernel

??????????????????????????????????????In China heb ik een klein TFT-schermpje besteld. Deze is nog onderweg, maar ik installeer hier alvast de noodzakelijke programmatuur voor. Dit schermpje sluit je namelijk aan op de GPIO pennen van de Pi en de standaard kernel ondersteunt dit niet. Gelukkig heeft de Pi een actieve gebruikersgemeenschap en deze functionaliteit is door een Noor ingebouwd. Deze functionaliteit zorgt er voor dat een Linux framebuffer aangesloten wordt naar een aantal GPIO pennen, die je definieert in de bijgeleverde drivers voor verschillende TFT schermpjes.

Het schermpje heeft een 2,2″ diagonaal met een resolutie van 320 x 240 pixels.

Het nieuwe kernel is hier te vinden. Kort de stappen, want het wordt je wel heel gemakkelijk gemaakt!

1) Installeer een utility om de installatie eenvoudig uit te voeren

sudo wget https://raw.github.com/Hexxeh/rpi-update/master/rpi-update -O /usr/bin/rpi-update
sudo chmod +x /usr/bin/rpi-update

2) Installeer de update zelf. Dit duurt wel even… Start daarna de Pi opnieuw op.

sudo REPO_URI=https://github.com/notro/rpi-firmware rpi-update
sudo shutdown -r now

Na opstarten is je nieuwe kernel klaar!

Muziek over ons netwerk deel 3: Inkrimpen van Raspbian

Standaard zijn er voor ons doel veel te veel programma’s geïnstalleerd. Deze halen we weg. Hiervoor volgen we een deel van deze handleiding, die ik hier maar even schaamteloos kopieer.

Let wel op, wil je later gebruik maken van Jivelite, sla deze stap dan over!

rm -rf python_games
sudo apt-get remove x11-common midori lxde python3 python3-minimal
sudo apt-get remove lxde-common lxde-icon-theme
sudo apt-get autoremove
sudo rm -rf opt

Na deze actie houd ik 2,2GB over op de kaart!

pi@KCRpi4 ~ $ df
Bestandssysteem 1K-blokken Gebruikt Beschikbaar Geb% Aangekoppeld op
rootfs             3727112  1288628     2241744  37% /
/dev/root          3727112  1288628     2241744  37% /
devtmpfs             85844        0       85844   0% /dev
tmpfs                18824      248       18576   2% /run
tmpfs                 5120        0        5120   0% /run/lock
tmpfs                37640        0       37640   0% /run/shm
/dev/mmcblk0p1       57288    22032       35256  39% /boot

Muziek over ons netwerk deel 2: basisinstallatie

RaspbianDe Raspberry Pi moet je zelf voorzien van een besturingssysteem. Deze is in verschillende smaken op het net te vinden. De distributies die op de site van de maker van het apparaat te vinden zijn werken het best. Je kunt kiezen voor de NOOBS installatie, waarbij bijna alles vanzelf gaat, maar die weinig ruimte overlaat op een 4GB kaartje of een image van Raspbian zelf, die je naar een kaart schrijft. Ik gebruik de laatste en kleed die vervolgens uit. Continue reading  

Muziek over ons netwerk deel 1: de Raspberry Pi

De komende tijd schrijf ik een serie artikelen over de bouw van een netwerk muziek speler. Om te delen en voor eigen naslag. De meeste tijd is namelijk gaan zitten in het uitvogelen, opzoeken, combineren en uitwerken van informatie en deze informatie wil ik hier gestructureerd terug kunnen vinden.

Een aantal jaren geleden heb ik onze hele muziekcollectie gedigitaliseerd. Deze muziek is op verschillende manieren af te spelen, maar je hebt daar altijd een computer voor nodig. Een computer om muziek op een MP3 speler te zetten, om in huis muziek af te spelen. Ik wil deze collectie beter ontsluiten en het makkelijker maken om het af te spelen.

Deze systemen zijn gewoon te koop. Sonos en Logitech UE (voorheen Squeezebox) zijn voorbeelden. Deze systemen zijn echter erg duur en het is toch leuker om het zelf te maken.

rpi-model-aErgens begin dit jaar heb ik mijn eerste Raspberry Pi besteld. Dit computertje ter grootte van een forse bankkaart bevat hardware die je ook in smartphones terug vindt. De processor is een ARM standaard geklokt op 700 Mhz. Als opslag gebruikt hij een SD-kaart en output kan via USB of aansluitingen die direct op de processor aangesloten zijn (GPIO). Het beeld wordt verzorgd door een HDMI of component aansluiting en geluid door een (crappy) lijn/hooftelefoon output (of digitaal via de HDMI-aansluiting). Grote voordeel van deze computer is dat de goedkoop zijn! Er bestaan 2 versies: Model A kost circa 25 euro en Model B circa €35. Verschil is dat model B over een netwerkaansluiting, over twee in plaats van één USB aansluiting beschikt en 512 MB in plaats van 256 MB geheugen heeft.

Deze eerste Pi gebruik ik als mediaspeler voor mijn TV boven. Hier draait XBMC op en het ding speelt gewoon Full-HD content zonder enige problemen. Het moet dus niet zo moeilijk zijn om hiermee ook muziek te spelen over het netwerk. En inderdaad, dit is een fluitje van een cent!

Snel heb ik een tweede Pi besteld en Squeezelite geïnstalleerd. Het systeem van Logitech blijkt open te zijn en voor de Raspberry Pi zijn een aantal clients beschikbaar. Een goed voorbeeld op internet is snel gevonden.

Klaar zou je zeggen. Nou, niet helemaal….. Wat wil ik:

  • fatsoenlijk geluid (de ingebouwde geluidsaansluiting blijkt behoorlijk crappy te zijn
  • een versterker
  • een aan-uit schakeling voor versterker en Pi
  • een schermpje voor besturing en informatie (Wat speelt er)
  • besturing op de machine zelf
  • een mooie kast
  • …..

Hier alvast een foto van het (bijna) eindproduct van de eerste speler. Ik ben inmiddels al begonnen met een tweede. Deze eerste speelt inmiddels al een paar weken zijn deuntjes beneden in de huiskamer, al werkt de besturing op de speler zelf nog niet, maar hij is heel goed aan te sturen door een app op de telefoon (IOS, Android en Windows Phone) en via een computer. De komende tijd ga ik in detail op alle onderdelen…..

squeezebox1